perjantai 26. toukokuuta 2017

Nekalan etanat ja Krikkolon kotilot


Nekalan siirtolapuutarhan pohjoisosasta löytyy lehtokotiloita, eteläinen puoli on taasen kuuluisa pökäleen näköisistä ja Vihiojasta nousevista Espanjan siruetanoista.

Länsikairan punaisessa kirjassa etanat mainitaan kun örkit yhyttävät Frodon ja Samin lähellä Durthangia, örkkipiiskuri, joka ei tunnista Frodoa ja Samia hobiteiksi, kutsuu näitä etanoiksi (engl. slugs) ja käskee lopettamaan munimisen (alkuperäistekstin mukaan nahanluomisen) ja liittymään joukon hännille.


Kotiloita Keski-Maassa löytyy vaikkapa Yksinäisen vuoren rinteiltä, Bilbo Reppulin Kuistiksi nimeämältä paikalta. Tosin näille käy huonosti kun Smaug myöhemmin herää. Niin ikään kotilot ovat vahvasti mukana hobittien vaeltaessa Konnusta Bukinmaan ja Briin kautta kohti erämaata. Kun Frodo lähtee Repunpäästä ja nostaa kantamuksensa ensimmäistä kertaa selkäänsä hän sanoo: "Minun käy sääliksi etanoita (engl. snails) ja kaikki niitä, jotka kantavat kotia selässään".

Voimme siis näistä örkkien lmaisuista ja hobittien tarinoista päätellä, että etanoita ja kotiloita löytyy Keski-Maasta siinä missä Tampereen Nekalasta.

Vohobitti taasen tykkää syödä etanoita – tai siis kotiloita – voissa paistettuna, parmesaanilla, valkosipulilla ja persiljalla maistutettuna, patongin tai pastan kera. Slurps!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti