perjantai 5. elokuuta 2016

Kävelylaulu kuusama-aidan lähteenä


Krikkoloon ehkä eniten vaikuttanut inspiraation lähde on ollut kävelylaulu Liedessä hehkuu tulen puna, jota Frodo, Sam ja Pippin lauloivat ikitammien lomitse kävellessä kohti Metsähovia illan hämärtyessä. Kontuwiki tietää kertoa kävelylaulujen sijoittuvan yhdessä sänkylaulujen, illallislaulujen ja kylpylaulujen kanssa hobittien kansanperinteeseen.

Liedessä hehkuu tulen puna,
katon alla on vuode sijattuna.
Toki uupumus ei jalkoja paina,
joka nurkan takana kohtaamme aina.
Yhä uudet kivet ja uudet puut,
joita ei ole nähneet ketkään muut.

Puu, kukka, ruoho ja lehti jo maahan ehti.
Kivet, kukkulat taivaan alla ohi kiiruhtamalla, ohi kiiruhtamalla.

Yhä nurkan takana jossain lie
jokin salainen portti tai uusi tie,
ja vaikka ne tänään jäävät taa,
voimme huomenna takaisin taivaltaa.
Ja kulkea piilopolkuja näin
aurinkoa ja kuuta päin.

Oratuomet, kuusamat, haavat jo mennä saavat.
Veden hiekkanotkelma, suo, hyvästelemme nuo, hyvästelemme nuo.

Koti takana, maailma edessä on
ja polkuja määrä on lukematon,
läpi varjojen, laitaan pimeän,
kunnes näemme tähtien syttyvän.
Ja silloin maailma taakse jää,
kotiin vuoteeseen matkamme ennättää.

Utu, hämärä, varjot syvät, pois hälventyvät,
pois hälventyvät. Uni, lamppu, liha ja leipä,
uni, odota meitä uni, odota meitä.

PS. Kyseinen Bilbo Reppulin sanoittama laulu on kuunneltavissa täältä, Toni Edelmanin säveltämänä ja Timo Torikan sekä hobittien esittämänä.

Vaikka kyseessä on nimenomaan kävelylaulua, toimi se innoittajana Krikkolon pensasaidalle. Sen jälkeen kun Vohobitti ja Merri osoittivat tyytymättömyytensä siirtolapuutarhapalstan edustan hanhikeihin, Vohobitti muisti kyseisen laulun miettien oratuomen istuttamista Krikkolon pensasaidaksi. Merri kuitenkin tiesi kertoa, että oratuomet eivät oikein Nekalan korkeudella tahdo viihtyä (ehkä Hankoniemessä, jos sielläkään), ja niinpä Vohobitti päätyi sinikuusamaan.

Merri halusi kuitenkin vielä pensasaidasta hyötykasviksi: ratkaisu oli seitsemän marjasinikuusamaa, joka kasvaa tiheäksi pensasaidaksi, mutta tuottaa syötäviä marjoja (toisin kuin sinikuusama, jonka marjat ovat ihmisille ja hobiteille myrkyllisiä).
Tosin hobittitietoon tarkemmin erikoistuneet ovat huomanneet, että englanninkielisessä versiossa kävelylaulusta Liedessä hehkuu tulenpuna, ei puhuta sen enempää kuusamista, vaan kyseinen kohta menee: Apple, thorn, and nut and sloe, Let them go! Let them go! Sanan thorn voi suomentaa oraaksi eli orapihlajaksi tai oratuomeksi, sitten tuossa mainitaan pähkinä (nut), omena (apple) ja luumin tai oratuomen marja (sloe).

Samalla kun marjasinikuusamat istutettiin Krikkolon edustalle, myös pengerrystä vahvistettiin kivimuurilla: vanhoilla tiilillä ja rotvallin paloilla. Sota-aikana kyseisestä Krikkolon muuria voi sitten korottaa ja siihen yhdistää vartiotorneja.
Muuri ja marjasinikuusama-aita oli kesäkauden viimeisiä isoja projekteja Krikkoloon. Nyt nautitaan loppukesästä ja syksyn sadosta. Ensi keväänä suunnitelmissa on rakennuttaa viherhuone vajan yhteyteen ja samalla uusia vajan enemmän tai vähemmän mätä lattia.Seuraavina vuosina näkee kuinka marjasinikuusama-aita kasvaa, näyttääkö se hyvälle vai onko siitä ainoastaan Vemmelsäären sukukunnan ruoaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti