sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Smaugin grilli


Vaikka hobitit pitävät ennen kaikkea pannulla paistetusta pekonista, munista ja sienistä sekä paahtoleivästä, siemenkakusta, valkohomejuustosta, omenapiirakasta, oluesta ja portviinistä, täytyi Krikkoloon rakentaa heti ensitöiksi grilli makkaranpaistoa, lohen loimutusta ja vartaiden hiillostamista ajatellen.

Koska samanlaista valurautaista inkapataa tai kiinalaista katukeittiötä kuin Rajaportin saunalla, ei löytynyt, päätyi Vohobitti kokoamaan grillin tiilistä löytämänsä yksinkertaisen ja ilmeisen suositun ohjeen mukaisesti soveltaen. Ainakin hän oli nähnyt vastaavanlaisen toiminnassa Vuohenojan legendaarisen reformiklubin tai hippikommuunin pihassa.


Vaikka Krikkolon tiiligrilliä ei muurattu, halusi Vohobitti tehdä pohjatyön hiolella. Sitä varten hän kävi ostamassa kottikärryllisen hiekkaa Nekalan siirtolapuutarhayhdistykseltä sekä asensi paikalleen neljä betonista laattaa, joiden päälle hän latoi tiiliä.


Viisi alinta kerrosta kukin koostuu viidestä reikätiilestä, näiden päälle Vohobitti asetteli kaksi Nekalan K-raudasta hakemaansa hiiliarinaa; kahteen ylimpään kerrokseen ladottiin seitsemän kokotiiltä, kolme jäljelle jäänyttä tiiltä saa toimia tuulensuojana. Reikätiilet ovat edullisempia ja kestävämpiä, kokotillet ovat tyylikkäämmän näköisiä.
 

Ei tällainen tiiligrilli aivan ilmainen ole, varsinkin jos hankkii tiilet uutena eikä kerää niitä purkutyömailta, mutta halvempi ja tyylikkäämpi kuin moni muu. Jos ja kun ratkaisu osoittautuu hyväksi, voi kokonaisuuden muurata paikalleen. Tosin sitten siihen, miten vie tuhkatkin pesästä, täytyy keksi oma ratkaisunsa. Nyt se tapahtuu purkamalla grilli.

2 kommenttia:

  1. Tuli kyllä tosi hyvän näköinen, mitenhän tuo toimii.
    Olen sun blogissa eka kertaa ja ois kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista