maanantai 4. heinäkuuta 2016

Krikkolon komposti


Vielä juhannuksena Krikkolossa oli kaksi vajaan kuutiometrin kokoista lautakompostia sekä yksi isompi Biolanin kompostori. Mutta edellä mainitut olivat itse hyvää vauhtia muuttumassa kompostiaineeksi ja Biolaininkin vihreä komposti hieman repsotti.

Niinpä kesäkuun viimeisellä viikolla Vohobitti nikkaroi uudet kompostit lahonneiden tilalle käyttäen siihen 42 metriä ohutta mäntylautaa, 334 senttiä kertopuuta ja 172 senttiä höylättyä mäntykoolinkia sekä 170 kappaletta 1,7 tuuman lankanaulaa.

Biolanin kompostori saa jäädä ensi kevääseen, jolloin sen paikalle Merri on luvannut rakentaa viherhuoneen vähän niin kuin vajan jatkoksi.


Höylätyt männyt olivat ylijäämäpaloja Krikkolon yläkerran parven projektista (Stark suostui myymään ainoastaan 5,1 metriä kerralla, vaikka yläkerran parvelle oli käyttöä ainoastaan 2,5 metrille seinän ja tatamien väliin). 


Kertopuun palat olivat vanhasta huonekalusta, naulat Nekalan Rauta-Otrasta ja mäntylaudat Starkista, josta ne sai kätevästi valmiiksi pilkottuina metrin mittaisiksi.


Ensin Vohobitti rakensi sivuseinät tasaisella maalla, mitoista oli oltava tarkka.


Purettuaan vanhat mädät kompostit ja raivattuaan tilaa, Vohobitti ja Merri kantoivat sivuseinät paikoilleen, minkä jälkeen Vohobitti näytti vasaraa sivulaudoille: jokaista lautaa varten oli varattu neljä naulaa (mutta kaksi naulaa vääntyi sen verran, eikä Vohobitti niitä suoristanut ja siksi kompostiprojekti söi 168 naulan sijasta 170 naulaa).Lopputulos on aika tyylikäs, ainakin jos Vohobitilta kysytään. Lautojen välit ovat sopivat ajatellen oikeanlaista kosteutta ja lämpötilaa. Krikkolon pihan sai vihdoin ja viimein raivattua jo kevättalvella leikatuista puiden ja pensaiden oksista puhtaaksi.


Komposti näyttää hyvältä, mutta ei ole liian hallitseva. Seuraavaksi Vohobitti heittää vähän typpeä lehtien ja oksien sekaan, jotta komposti hyrähtää käyntiin.

1 kommentti: