sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Sato kypsyy Krikkolossa!


Vaikka heinäkuu on ollut sateinen, lämpimän kevään ansiosta Krikkolon satokausi on ainakin kaksi viikkoa etuajassa.

Omenat kypsyvät kovaa vauhtia...


...samoin ruusupapu, jonka Merri on sittemmin ohjannut kohti aroniaa. Ensimmäiset potut voidaan nostaa noin viikon kuluttua...

 

...ja niiden kanssa samalla ryytimaalla olevat härkäpavut niin ikään ovat kohta valmiita syötäviksi. Ne hyviä proteiinin lähteitä! Merri, jonka etunimikaima on kirjoittanut kuuluisan Konnun kasvitiedon, kertoi Vohobitille palkokasvien sitovan multaan typpeä, ja siksi härkäpapuja sekä pottuja on hyvä viljellä vierekkäin.


Nämä ovat seljamarjoja. Selja on saanut nimensä Briitä kolmannen ajan viimeisinä vuosina vartioineelta portti-Harrilta: hänen oikea nimi oli siis Harri Selja. Tosin kyseessä on Kontuwiki mukaan, jos ei käännösvirhe, niin hieman monimutkikkaampi juttu kuten jokainen voi itse sieltä asian todeta. Englanniksi goatleaf ei tarkoita seljaa. Mutta kuten jokainen itseään kunnioittava hobitti tai iso ihminen tietää, niin Länsikairan punaisen kirjan alkuperäinen kieli ei ollut suomi tai englanti vaan läntinen yleiskieli. 


Hyötykasvipuutarhassa on tullut niin ahdasta, että Merri joutui siirtämään osan toisaalle. Kuvassa keskellä hyppykurkku, oikealla siperiantomaatti, vasemmalla humalan alla köynnöspinaatti. 


Humalaportti on lähes täydellinen ja kohta Vohobitti saa katajanoksien ja -marjojen lisäksi myös humalankäpyjä Krikkolon sahtiin. Auringonkukkakin näyttää hyvältä siihen nähden, että se istutettiin varsin myöhään.Nämä ovat ukonkello 'alba' ja tarha-alpi.


Yrttilavasta korianteri kasvaa suorastaan lavasta karkuun.


Yksivuotisia kukkia ei Krikkolossa juuri ole. Poikkeuksena ovat samettikukat, joihin Vohobitti on kovasti mieltynyt. Ne ympäröivät kirsikkapuiden taimia toivottavati hämäten Vemmelsäären sukukuntaa sekä Krtekin eli Myyrän muita ystäviä.


Myös Pete Teksasista tuli ihailemaan Krikkolon satoa loppuillasta.

1 kommentti:

  1. Olipas siellä kaikki kasvanut aivan hurjasti.
    Osallistu kastehelmi kulhojen (6) arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista